Ορθοδοντική

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής η οποία ασχολείται με τις οδοντογναθικές ανωμαλίες που παρουσιάζουν άτομα στα οποία παρατηρούνται κάποιο/α από τα εξής συμπτώματα:

  1. τα δόντια δεν έχουν τη σωστή θέση (στραβά δόντια),
  2. τα επάνω με τα κάτω δόντια δεν συγκλείνουν φυσιολογικά, και
  3. η σχέση της άνω και κάτω γνάθου είτε μεταξύ τους είτε με το πρόσωπο δεν είναι φυσιολογική.

Η Οθροδοντική σε αυτές τις ανωμαλίες, αρχικά προσπαθεί να προσδιορίσει τα αίτια που τις προκαλούν ώστε μελλοντικά με την επέμβαση της να είναι περισσότερο πετυχημένη η πρόληψη και η θεραπεία τους.

Ορθοδοντική Μασελάκι

Που Οφείλονται Οι Οδοντογναθικές Ανωμαλίες;

Τα αίτια των οδοντογναθικών ανωμαλιών είναι πολλά, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι τα κληρονομικά και τα τοπικά. Ένα κληρονομικό αίτιο είναι η διασταυρωθείσα κληρονομικότητα κατά την οποία το μέγεθος των γνάθων και των δοντιών μπορεί να κληρονομηθούν το καθένα ξεχωριστά από τους γονείς στο παιδί. Έτσι το παιδί μπορεί να κληρονομήσει π.χ. μικρές γνάθους από τη μητέρα και μεγάλα δόντια από τον πατέρα με συνέπεια συνωστισμένα (στραβά) δόντια. Συχνά τοπικά αίτια που συνήθως δημιουργούν ορθοδοντικά προβλήματα είναι η πρόωρη απώλεια των παιδικών (νεογιλών) δοντιών και η εκτεταμένη καταστροφή τους από τερηδόνα. Επίσης, αίτια οδοντογναθικών ανωμαλιών είναι οι κακές έξεις (π.χ. η εκμύζηση του δακτύλου), οι οποίες όμως όταν σταματήσουν εγκαίρως, οι ανωμαλίες που δημιουργούν συνήθως αποκαθίστανται μόνες τους χωρίς καμία ορθοδοντική θεραπεία.

Διορθώνονται Οι Οδοντογναθικές Ανωμαλίες;

Ορισμένες ανωμαλίες προλαμβάνονται, οι περισσότερες μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως, όλες όμως μπορούν να βελτιωθούν. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα καθοριστικό ρόλο κατέχει η έγκαιρη επίσκεψη του ασθενή στον ορθοδοντικό. Έτσι αν η ανωμαλία δεν εκδηλώθηκε ακόμα, θα δοθεί η δυνατότητα στο γιατρό να εξηγήσει στον ασθενή και τους συγγενείς του πως είναι δυνατό να προληφθεί. Αν όμως έχει εκδηλωθεί, τότε θα τον βοηθήσει, ώστε να θεραπευτεί η κατάσταση του.

Για Ποιους Λόγους Πρέπει Να Διορθώνονται Οι Οδοντογναθικές Ανωμαλίες;

Οι οδοντογναθικές ανωμαλίες ανάλογα με τη βαρύτητα τους μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις λειτουργικές του στοματογναθικού συστήματος (ομιλία, μάσηση, αναπνοή) και κατά συνέπεια στα δόντια και στους ιστούς που τα στηρίζουν καθώς και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κακής αισθητικής. Τα συνωστισμένα δόντια δεν καθαρίζονται εύκολα και συνεπώς πλήττονται ευκολότερα από την τερηδόνα. Δόντια που προεξέχουν πολύ προς τα εμπρός διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο κατάγματος ή απώλειας. Δόντια που δεν κλείνουν σωστά στις διάφορες κινήσεις της κάτω γνάθου μπορεί να γίνουν εύσειστα. Επίσης, μπορεί σ’ αυτές τις περιπτώσεις να υπάρξουν βλάβες στις αρθρώσεις και τους μύες που κινούν την κάτω γνάθο.

Ορθοδοντική Οδοντιατρείο

Ποιος Πρέπει Να Θεραπεύει Τις Οδοντογναθικές Ανωμαλίες;

Ειδικοί ιατροί που έχουν πάρει την ειδικότητα της Ορθοδοντικής και έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση αυτών των ανωμαλιών, οι ορθοδοντικοί. Είναι επικίνδυνο η αντιμετώπιση να γίνεται από ανθρώπους που δεν έχουν ειδικευτεί σε αυτόν τον τομέα. O οδοντίατρος είναι αυτός που συνήθως κάνει την διάγνωση του ορθοδοντικού προβλήματος και θα συνεργαστεί με τον ειδικό για να δώσουν σε συνεργασία την σωστή λύση.

Πότε Είναι Ο Κατάλληλος Χρόνος Για Να Αρχίσει Η Ορθοδοντική Θεραπεία;

Εξαρτάται κυρίως από την ανωμαλία. Γενικά όμως, ένα παιδί 7 χρόνων είναι σε κατάλληλη ηλικία για μια αρχική εξέταση ώστε να καθοριστεί ο κατάλληλος χρόνος έναρξης της θεραπείας ή να προγραμματιστεί η παρακολούθηση του μέχρι να αρχίσει η θεραπεία.