Συχνές Ερωτήσεις

01. Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια βίδα που ουσιαστικά αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού που λείπει. Πάνω στο εμφύτευμα στηρίζεται μια θήκη (κατασκευάζεται από μέταλλο και πορσελάνη ή μόνο από πορσελάνη) που αντικαθιστά το τμήμα του δοντιού που βλέπουμε μέσα στο στόμα μας. Το εμφύτευμα τοποθετείται μηχανικά μέσα στο οστό της γνάθου και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ενσωματώνεται ισχυρά σε αυτό, μέσω μίας βιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.

 
02. Θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Ναι. Η θεραπεία δεν είναι πάντα εύκολη και πολλές φορές εκτός από την πρώτη φάση (βαθύς καθαρισμός με τοπική αναισθησία) μπορεί να χρειάζεται και μια δεύτερη φάση που περιλαμβάνει χειρουργική αντιμετώπιση των βλαβών που έχει δημιουργήσει η νόσος. Με την κατάλληλη θεραπεία σταματάει η εξέλιξη της νόσου και αποκαθίσταται υγεία στους περιοδοντικούς ιστούς. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το κόκκαλο που έχει χαθεί καθώς και η υποχώρηση των ούλων δεν μπορούν να αντιστραφούν. Στοιχείο – κλειδί για την θεραπεία της νόσου είναι το γεγονός ότι όταν ένας άνθρωπος εμφανίσει περιοδοντίτιδα σημαίνει ότι έχει μια γενετική προδιάθεση και άρα συνεχή κίνδυνο για υποτροπή και επανεμφάνιση της νόσου. Γι αυτό το λόγο, ακόμη και μετά το τέλος της θεραπείας θα πρέπει να γίνεται τακτικός επανέλεγχος και καθαρισμός των δοντιών (το πολύ ανά έξι μήνες).

 
03. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη από τη συμβατική;

Οι μέχρι σήμερα έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα μεταξύ ηλεκτρικής και συμβατικής οδοντόβουρτσας. Η επιλογή ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας αποτελεί θέμα προτίμησης, ενώ θεωρείται ότι υπερτερεί της συμβατικής σε άτομα που εμφανίζουν κινητικά προβλήματα ή έλλειψη επιδεξιότητας στη χρήση της συμβατικής οδοντόβουρτσας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιος δε μπορεί να επιτύχει αποτελεσματικό βούρτσισμα και με τη συμβατική οδοντόβουρτσα.

 
04. Τι είναι Βρυγμός (τρίξιμο δοντιών) και από τι προκαλείται;

Βρυγμός ή τρίξιμο δοντιών λέγεται το παραλειτουργικό (μη φυσιολογικό) τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας ή και της ημέρας. Όταν σφίγγουμε ή τρίζουμε τα δόντια μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, κουράζουμε και υπερφορτώνουμε το στοματογναθικό μας σύστημα.

Οι κυριότερες αιτίες αυτής της παραλειτουργίας του στόματος είναι:

  • Οι ανωμαλίες στη σύγκλειση των δοντιών.
  • Οι τραυματισμοί της κάτω γνάθου και της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (Κ.Δ.) ή άλλες διαταραχές της Κ.Δ., όπως οι αρθρίτιδες.
  • Το άγχος, δηλαδή το αγχώδες άτομο που βρίσκεται σε περίοδο στρες ή έντασης.
  • Η ψυχολογική κατάσταση, όπου ο ασθενής βιώνει καταπιεσμένο θυμό ή απογοήτευση.
  • Η επιθετική, ανταγωνιστική ή υπερδραστήρια προσωπικότητα.

 
Ο βρυγμός μπορεί ακόμη να εκδηλωθεί σαν αντίδραση σε οποιοδήποτε οξύ ή χρόνιο πόνο.
 
Η θεραπεία του βρυγμού είναι συνήθως συμπτωματική, στοχεύει δηλαδή στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την προστασία των δοντιών και των προσθετικών εργασιών. Το κυρίως θεραπευτικό μέσο είναι η κατασκευή από τον οδοντίατρο ενός ειδικού νάρθηκα βρυγμού ΤΜJ.

05. Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;
Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται έλεγχος στα δόντια και στα ούλα, ακόμα και αν δεν νιώθουμε κάποια ενόχληση. Κάθε 6 μήνες τα παιδιά και ασθενείς με περιοδοντοπάθειες.
 
06. Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;
Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Το βραδινό είναι το σημαντικότερο.
 
07. Η στοματική υγεία επηρεάζει την καρδιά;
Σε ασθενείς που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, το υψηλό μικροβιακό φορτίο της στοματικής κοιλότητας μπορεί, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, να φτάσει στην καρδιά (στη μιτροειδή βαλβίδα, ως επί το πλείστον), προκαλώντας λοίμωξη (ενδοκαρδίτιδα), με δυσάρεστες συνέπειες.