Χειρουργική αφαίρεση εγκλείστων – ημιεγκλείστων δοντιών
Οι σωφρονιστήρες (φρονιμίτες) είναι τα δόντια που συχνότερα παραμένουν έγκλειστα ή ημιέγκλειστα λόγω ανεπαρκούς χώρου στον οδοντικό φραγμό. Στους περισσότερους ανθρώπους εμφανίζεται γύρω στην ηλικία μεταξύ 17 και 25 ετών και είναι το τελευταίο δόντι που συμπληρώνει τη φυσική οδοντοστοιχία. Συχνά το δόντι αναπτύσσεται σε ανώμαλη θέση χωρίς να αναδυθεί στη στοματική κοιλότητα. Η περιοχή που βρίσκεται ο φρονιμίτης είναι πρακτικά δύσκολο να καθαριστεί, κι έτσι εύκολα αναπτύσσονται μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος, ερυθρότητα της περιοχής και κακοσμία.
Προσοχή! Η ύπαρξη ενός ημιέγκλειστου ή έγκλειστου φρονιμίτη δεν οδηγεί πάντοτε σε εξαγωγή του. Οι φρονιμίτες που έχουν αναπτυχθεί πλήρως και δεν έχουν την παραμικρή παθολογία δεν χρειάζεται να εξάγονται. Όμως σε περίπτωση που ένας φρονιμίτης δημιουργεί επανειλημμένως πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν συμμετέχει ούτε στην μάσηση ούτε στην αισθητική του ασθενή, τότε θα πρέπει να αφαιρείται.
Χειρουργική εξαγωγή δοντιών και ριζών
Χειρουργική αφαίρεση κυστών
Οι κύστες των γνάθων αποτελούν μια ακόμη συχνή παθολογική κατάσταση της στοματικής περιοχής. Οι κύστες τις περισσότερες φορές είναι οδοντογενούς αιτιολογίας. Συνήθως δημιουργούνται στην άκρη ή στο πλάι της ρίζας ενός δοντιού και ουσιαστικά είναι κοιλότητες που περιέχουν υγρό, το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην νέκρωση του πολφού (νεύρου) του δοντιού. Μπορεί να υπάρχουν χωρίς συμπτώματα ενώ άλλες φορές προκαλούν απόστημα, οίδημα ή/και πόνο.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την ασφαλή χειρουργική αφαίρεσή τους, είναι απολύτως απαραίτητη η διευκρίνιση και αντιμετώπιση της αιτίας που τις δημιούργησε (π.χ. ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή του υπευθύνου δοντιού).
Τοποθέτηση Εμφυτευμάτων
Ένα εμφύτευμα τοποθετείται κάνοντας πρώτα μια σχισμή στον ιστό των ούλων πάνω από τη θέση του δοντιού που λείπει. Στη συνέχεια γίνεται ένα παρασκεύασμα στο οστό χρησιμοποιώντας τρυπάνια διαφόρων μεγεθών. Έπειτα τοποθετείται το εμφύτευμα στο οστό της γνάθου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία και είναι μια ανώδυνη λειτουργία. Το εμφύτευμα παραμένει στο οστό για 3-6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η οστοενσωμάτωση, πριν από την τοποθέτηση των προσθετικών αποκαταστάσεων.
Μετά την οστεοενσωμάτωση ακολουθεί η δεύτερη χειρουργική φάση, αυτή της «αποκάλυψης» των εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται από τα ούλα και επάνω τους βιδώνεται ένα ειδικό εξάρτημα και λαμβάνεται αποτύπωμα για την κατασκευή της στεφάνης ή της γέφυρας.
Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να έχουν εμφυτεύματα, εκτός από παιδιά που ακόμα η γνάθος τους μεγαλώνει. Ακόμη και αν έχετε απώλεια οστού λόγω περιοδοντίτιδας υπάρχουν διαδικασίες οστικής μεταμόσχευσης που μπορούν να εκτελεστούν έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα. Τα άτομα με υπάρχοντα ιατρικά προβλήματα μπορούν επίσης να έχουν εμφυτεύματα αν ελέγχονται τα προβλήματά τους. Ο οδοντίατρος μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να σας συμβουλεύσει ποια θεραπεία εμφυτεύματος πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Εάν έχετε οδοντοστοιχίες ή λείπουν τα δόντια, τα εμφυτεύματα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας και να σας δώσουν εμπιστοσύνη όταν τρώτε ή χαμογελάτε. Είναι εύκολο να διατηρηθούν με το βούρτσισμα και το νήμα, όπως και τα φυσικά δόντια σας.