Περιοδοντολογία

Περιοδοντολογία ονομάζεται ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, δηλαδή τα ούλα και το οστό. Οι συχνότερες καταστάσεις είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και οι υφιζήσεις των ούλων. Κυριότερη και πιο συνήθης αιτία των παθήσεων αυτών είναι η συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ωφέλιμη για όλους στα πλαίσια της διατήρησης της καλής στοματικής υγείας. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η περιοδοντίτιδα και γενικότερα οι παθήσεις των ούλων είναι «ύπουλες», καθώς λόγω της χρόνιας φύσης των νόσων δεν παρουσιάζουν οξέα συμπτώματα (πόνος και οίδημα) και έτσι τις περισσότερες φορές η διάγνωσή είναι τυχαία και γίνεται κατά την προσέλευση του ασθενή στο ιατρείο για κάποιον άλλο λόγο.

Γενική οδοντιατρική dr Μπουμπούνας

Τι είναι η Ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή που αναπτύσσεται στα ούλα εξαιτίας της ανεπαρκούς απομάκρυνσης του μικροβιακού παράγοντα, δηλαδή της οδοντικής πλάκας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η αλλαγή του χρώματος σε σκούρο ερυθρό, η κακοσμία και η αιμορραγία τόσο στο βούρτσισμα όσο και αυτόματα σε βαρύτερες καταστάσεις. Σε περίπτωση που η ουλίτιδα παραμείνει αθεράπευτη, είναι πιθανό να οδηγήσει σε βαρύτερες καταστάσεις όπως αποστήματα και περιοδοντίτιδα. Ωστόσο, η ουλίτιδα είναι μια πάθηση εύκολα αντιμετωπίσιμη και πλήρως αναστρέψιμη. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται μια μορφή ουλίτιδας, η ουλίτιδα κύησης.

Τι είναι η Περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας και οφείλεται επίσης στη μικροβιακή πλάκα. Έχει τα ίδια συμπτώματα με την ουλίτιδα όσον αφορά το χρώμα των ούλων, την αιμορραγία και την κακοσμία. Η διαφορά έγκειται ότι στην περιοδοντίτιδα υπάρχει απώλεια του οστού που υποστηρίζει τα δόντια. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε κινητικότητα των δοντιώνυποχώρηση των ούλων και ευαισθησία των δοντιών στα κρύα και θερμά ερεθίσματα. Η περιοδοντίτιδα αποτελεί πάντα εξέλιξη της ουλίτιδας και γι’ αυτό μπορεί να προληφθεί και να αναχαιτισθεί με την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία.

Πρόληψη

Ο βασικότερος παράγοντας για την πρόληψη της ουλίτιδας είναι το συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων. Βουρτσίζουμε δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Η επιλογή της κατάλληλης οδοντόβουρτσας είναι καθοριστική. Πέραν της οδοντόβουρτσας συστήνουμε την κατάλληλη οδοντόκρεμα, μεσοδόντια βουρτσάκια και νήμα για τις περιοχές όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει. Τέλος, η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο για καθαρισμό των δοντιών και των ούλων, εξασφαλίζει την καλή στοματική υγιεινή.