Φρονιμίτης

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τους φρονιμίτες έχοντας ενδεχομένως και από κάποια αρνητική εμπειρία στο ιστορικό τους. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν αφαιρέσει τους φρονιμίτες τους είτε διότι υπήρχε κάποια ιατρική ένδειξη είτε κατόπιν κάποιας συμβουλής από τον οδοντίατρο τους, χωρίς αυτό να είναι απολύτως απαραίτητο.

Οι φρονιμίτες είναι οι τρίτοι γομφίοι και τα τελευταία δόντια στην ενήλικη οδοντοστοιχία. Ακολουθεί μια μικρή περίληψη σχετικά με τα δόντια αυτά για να μπορέσουν οι ασθενείς να ξεκαθαρίσουν μερικά μικρά μυστήρια και μύθους που τα συνοδεύουν.

Φρονιμίτης Έλεγχος

Οι Φρονιμίτες Δεν Προκαλούν Μετακίνηση Αλλων Δοντιών

Παρά τη λαϊκή πεποίθηση ότι αν κρατήσετε τους φρονιμίτες σας θα στραβώσουν τα υπόλοιπα δόντια, κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται επιστημονικά. Η έρευνα δείχνει ότι τα δόντια μπορούν να μετακινούνται με φυσικό τρόπο, ακόμη και αν δεν υπάρχουν φρονιμίτες. Ως εκ τούτου, ο συνωστισμός μπορεί να αναπτυχθεί φυσικά σε ενήλικα δόντια, είτε έχετε είτε δεν έχετε τους φρονιμίτες σας. Ακόμη και αν υπάρχει έλλειψη χώρου στη γνάθο, η εξαγωγή των τρίτων γομφίων με τη δικαιολογία ότι δεν πιέζονται τα υπόλοιπα δόντια θα ήταν τελείως ακατάλληλη.

Γιατί Ονομάζονται Δόντια σοφίας;

Οι φρονιμίτες η αλλιώς δόντια σοφίας, που είναι οι τρίτοι γομφίοι, εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 17 έως 25 ετών. Είναι ένας χρόνος ζωής που ένα άτομο φτάνει στην ενηλικίωση (φρονιμεύει) και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ονομάζονται δόντια σοφίας.

Έλεγχος Φρονιμίτη

Μερικοί Ανθρωποι Δεν Εχουν Καθόλου Φρονιμίτες

Η οδοντιατρική αγενεσία είναι η αναπτυξιακή απουσία ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 25% των ενηλίκων δοντιών με τους φρονιμίτες να είναι τα περισσότερο επηρεαζόμενα δόντια. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην εμφανιστούν καθόλου οι φρονιμίτες επειδή πολύ απλά δεν είχαν αναπτυχθεί ποτέ στη γνάθο τους.

Μερικοί Ανθρωποι Δεν Χρειάζεται Να Αφαιρέσουν Τους Φρονιμίτες Τους

Εάν ένα άτομο έχει πολύ χώρο στο σαγόνι του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι φρονιμίτες του να ανατείλουν κανονικά και ίσως να μη χρειαστεί να εξαχθούν. Συνεπώς δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν εάν είναι υγιή, έχουν ανατείλει πλήρως και λειτουργούν σωστά σε σχέση και με τα γειτονικά δόντια. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να βουρτσίζετε και να εκτελείτε σωστή στοματική υγιεινή για να αποφύγετε τη φθορά των δοντιών αυτών και ασθένειες των ούλων. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δόντια αυτά αφαιρούνται μόνο και μόνο λόγω έλλειψης στοματικής υγιεινής.