Πώς θα έχω υγιή δόντια και ούλα

Το να έχετε ένα υγιές χαμόγελο είναι σημαντικό τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας ευεξία. Πώς όμως μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια και τα ούλα σας παραμένουν σε άριστη κατάσταση; Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε συμβουλές για το πώς να έχετε υγιή δόντια και ούλα, από τη χρήση της σωστής οδοντόβουρτσας έως την ανάπτυξη καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής. 

1. Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά

Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά κάθε φορά. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσετε υγιή δόντια και τα ούλα, καθώς αφαιρεί την πλάκα και τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα και ασθένειες των ούλων. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και οδοντόκρεμα με φθόριο και φροντίστε να βουρτσίζετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών, συμπεριλαμβανομένων της πλάτης και της γλώσσας. Το βούρτσισμα για δύο λεπτά τη φορά δύο φορές την ημέρα, γνωστό ως κανόνας 2×2, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε την υγεία των δοντιών σας. Κάνοντας αυτό θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ουλίτιδας και άλλων προβλημάτων στοματικής υγείας.

2. Νήμα, νήμα, νήμα

Ένας τρόπος για να διατηρηθεί η υγεία των ούλων είναι η χρήση οδοντικού νήματος. Το οδοντικό νήμα βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και της πλάκας ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Είναι εξίσου ουσιαστικό με το βούρτσισμα των δοντιών. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους και παράλληλα χρησιμοποιούν νήμα έχουν λιγότερη αιμορραγία στα ούλα τους από αυτούς που δεν το κάνουν.

Όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, είναι σημαντικό να το κάνετε προσεκτικά και απαλά, σύροντάς το ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα, αλλά αποφεύγοντας να το αφήνετε να γλιστρήσει πάνω από τα ούλα καθώς μπορεί να χαράξει τα δόντια. Αν δεν ξέρετε πώς να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα εδώ μπορείτε να βρείτε το άρθρο που εξηγεί τη διαδικασία βήμα-βήμα.

3. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά

Είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών για να διατηρήσετε υγιή δόντια και ούλα. Τα ζαχαρούχα σνακ και ποτά, όπως γλειφιτζούρια, σκληρές καραμέλες και αναψυκτικά μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Αντίθετα, προσπαθήστε να τρώτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Επιπλέον, εάν καταναλώνετε κάτι γλυκό, είναι καλύτερο να το κάνετε με ένα γεύμα και μετά να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας ζάχαρης που μένει στα δόντια σας.

4. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες

Οι καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής και οι τακτικοί έλεγχοι με τον οδοντίατρό σας είναι απαραίτητες για την επίτευξη υγιών δοντιών και ούλων. Συνιστάται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ο οδοντίατρός σας θα μπορεί να ελέγξει για τυχόν σημάδια τερηδόνας ή ασθένειας των ούλων, καθώς και να παρέχει προληπτικές θεραπείες, όπως καθαρισμούς και θεραπείες φθορίου.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα σας βοηθήσουν επίσης να διατηρήσετε υγιή δόντια και ούλα σε συνδυασμό με τις προηγούμενες συμβουλές σχετικά με τις τεχνικές βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη στοματική σας υγιεινή σε καλή κατάσταση και να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιές.

επίσκεψη σε οδοντίατρο για υγιή δόντια και ούλα

5. Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο

Η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο είναι σημαντικό μέρος της διατήρησης της καλής οδοντικής υγείας. Το φθόριο βοηθά στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στη φθορά των δοντιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόλις τα κύρια δόντια του παιδιού αρχίσουν να ανατείλουν από τα ούλα. Όταν βουρτσίζετε, χρησιμοποιήστε ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού και μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες που κρατάτε σε γωνία 45° με τα ούλα σας.

Η τήρηση αυτών των συνηθειών θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιή δόντια και ούλα για τα επόμενα χρόνια. Μπορείτε να δείτε και επιπλέον πληροφορίες στο άρθρο “Tips για υγιή δόντια!

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας έδωσε μερικές εξαιρετικές συμβουλές για το πώς να έχετε υγιή δόντια και ούλα. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, φροντίστε να επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας για περισσότερες πληροφορίες ή καλέστε μας στο 2510839950